Världens modernaste lekpark invigs

I Linköping invigs i slutet av september världens modernaste lekpark. Ecorado har projektlett och svarat för design av ett interaktivt sagolandskap, ett lekfullt lärande om djuren i Gläntan, lästa av bland andra Anders "Ankan" Johansson.

I ett Vinnovaprojekt har Ecorado tillsammans med Linköpings kommun, Uppsala Universitet, KTH och Mjärdeviföretaget Drakryggen varit med och tagit fram interaktiva upplevelser till den nya lekparken i Magistratshagen i Linköping. I slutet av september invigs parken och de två upplevelserna Ägget och Sagogläntan. Och vi vågar säga att det är något världsunikt som invigs!

De båda upplevelserna kan samspela och förändras utifrån besökarnas val och även förändras över tid. I Sagogläntan läser Anders "Ankan" Johansson, Annika Herlitz (Elsa:s röst i Frost 2), Dogge Doggelito och Ylva Hällén Roland Arvidssons saga om djuren i Gläntan. Men barnen som lyssnar kan få sagan att gå i olika riktingar och följa olika djur i samma situationer och därmed förstå lite mer om sambanden i naturen som omger lekparken.

De två äggen utgör plattform för interaktiva spel med en rad olika spelvarianter där äggen kan sampela med varandra eller var och en för sig själv. På sikt är tanken både att lekar ska kunna designas av besökare och att äggen ska kunna samspela med andra ägg på andra platser.

Anders Carlsson, VD på Ecorado och projektledare för Play IT- Vår tid behöver både nya berättelser och nya sätt att berätta dem, säger Anders Carlsson, VD på Ecorado och projektledare för Vinnovaprojektet Play IT inom vilket de två lekupplevelserna tagits fram.

- Det blir mycket fokus på tekniken i projektet men det centrala i utlysningen från Vinnova var att hitta sätt där teknik kan bidra till att lösa samhällsutmaningar, säger Anders. Vad jag är mest stolt över i detta projekt är att idéerna om att skapa upplevelser som bidrar till lek som kräver förhandling och demokrati och till förståelse för programmering och för biologisk mångfald bibehållits genom alla teknikdiskussioner. De två lekattraktionerna kommer att kunna visa på detta redan vid invigningen. Sedan ska lekscenariona vidrareutvecklas  ytterligare under det år som är kvar av projektet.

För frågor om projektet - kontakta Anders Carlsson på , telefon 0737 722562